Skip to content

Specificații tehnice Cele necesare pentru rezultate bune

Specificații grafică

Aici puteți descărca specificațiile pentru grafica inscripționată pe discuri:

Specificații mastere

Descarcă detalii și specificații ale formatului pentru master CD/DVD:

Ștanțe

Pentru ștanțe vă rugăm să ne trimiteți o solicitare pe e-mail.

Glosar termeni

80mm Disc – cunoscut cu denumirea de Compact Disc Audio Single (CD-S). Pe cei 80 mm poate fi stocată o cantitate de aproximativ 192 MB de date în format digital sau 22 de minute de înregistrare audio.

Aspect Ratio – reprezintă raportul dintre lăţimea şi înălţimea imaginii. Un raport de 4:3 înseamnă că orizontala este cu un sfert mai mare decât verticala. Raportul standard în televiziune este de 4:3 (sau 1.33:1). Raportul WideScreen DVD şi HDTV este de 16:9 (sau 1.78:1).

Bleed sau marginea de tăiere – semnifică faptul că imaginea imprimată se extinde dincolo de linia de tăiere a colii. Marginea de tăiere apare în partea de sus, jos, stânga şi/sau dreapta unei coli.

Booklet – Booklet-ul reprezintă broşura ataşată fiecărui CD sau DVD. În cazul carcaselor de CD aceasta este fixată în faţă iar în cazul DVD-urilor este ataşată cu ajutorul unor cleme în interior.

CMYK – abreviere pentru cyan, magenta, galben şi negru (Cyan, Magenta, Yellow, Black – Key Color), cele patru culori de bază care în combinaţie în diverse proporţii generează întregul spectru de culori pentru o imagine.

Compresie – reprezintă procesul de reducere a spaţiului de stocare a informaţiilor. Rata de compresie afectează calitatea imaginilor/informaţiei.

Dolby Digital – reprezintă tehnologia de compresie dezvoltată de Dolby Laboratories pentru transmiterea informaţiei pe 6 canale discrete. Oferind mai multe canale digitale de sunet, Dolby Digital poate furniza un sunet excelent surround. Cunoscut ca sistemul 5.1, canalele sunt faţă – stânga, faţă – dreapta, centru, spate – stânga, spate – dreapta şi canalul subwoofer pentru frecvenţe joase.

DPI – Oferă o măsură a calităţii unei imagini scanate sau a rezoluţiei de tipărire a unei imprimante. Calitatea imaginii sporeşte odată cu creşterea rezoluţiei ceea ce presupune însă, şi creşterea dimensiunii fişierelor de stocare a informaţiilor. Rezoluţia recomandată pentru tipărire este de minim 300 dpi.

DTS (Digital Theatre Systems) – formatul audio DTS este un alt format de compresie, similar cu Dolby Digital, dezvoltat de Dolby Digital. Este tot un sistem 5.1 care foloseşte o rata de compresie mai mică. Duplicarea discurilor – reprezintă procedeul prin care se realizează copii 1 la 1 pe aparate de înregistrat discuri prin ardere cu laser.

DVD-5 – DVD (Digital Versatile Disc) – mediu de stocare optic cu un singur strat, care poate păstra până la 4.7 GB de date.

DVD-9 – DVD-9 reprezintă varianta dublu strat care poate stoca până la 8.5 GB de date.

DVD-10 – poate stoca un volum de informaţie de până la 9.4 GB de date.

Master – suportul iniţial pe care clientul predă informaţia în formatul final, pentru multiplicare.

Masterizare – din punct de vedere tehnic, reprezintă pasul final efectuat înainte de multiplicarea unui material audio, după ce mixajul final s-a încheiat.

Matriţă – suport fizic de nichel cu dimensiunea de 300 microni folosit pentru duplicarea mediilor optice şi care conţine imaginea discului care urmează să fie produs.

MP3 – format de compresie a informaţiei audio. Conversia în format MP3 nu afectează calitatea sunetului deşi realizează o compresie de 12 la 1.

MPEG-1 – metodă de compresie folosită pentru stocarea informaţiilor audio şi video pe Video CD.

MPEG-2 – metodă de compresie folosită pentru stocarea informaţiilor pe Video DVD.

Multiplicare CD-uri – reprezintă procesul tehnologic prin care sunt fabricate discuri optice în serie mare, pe maşini industriale specializate, cu ajutorul unei matriţe, prin injectare şi presare la cald.

PDF – document în format digital creat prin intermediul programului Adobe Acrobat.

Policarbonat – materialul de bază, brut din care sunt făcute discurile optice.

Premastering – prima fază de producere a unui CD/DVD, proces care implică codarea audio tracks şi crearea structurii logice a informaţiei de pe disc.

Print verso – procedeul de imprimare pe partea de verso a unei coli imprimate.

Puncte de raster – defect de tipărire în care punctele tipărite sunt mai mari decât în mod normal şi cauzează culori mai închise.

Semne de tăiere – liniile marcate pe marginea documentului care indică limita de tăiere, perforare sau indoire a hârtiei.

Separaţia de culoare – procedeul prin care o anumită nuanţă de culoare este separată din combinaţia celor patru colori pentru procesul de imprimare.

Tipărire digitală – procesul prin care o imagine provenită dintr-un fişier digital este tipărită direct pe suprafaţa hârtiei/CD-ului/DVD-ului fără a fi nevoie de film sau matriţă. Reprezintă modalitatea de tipărire potrivită pentru cantităţi mici sau printuri personalizate.

Tipărire offset – reprezintă procedeul prin care culoarea/cerneala este aplicată pe suprafaţa discului cu ajutorul unor cilindri şi nu prin imprimare directă.

Reeditare – orice multiplicare ulterioară a unui titlu pentru care a existat deja o comandă şi matriţa există (atâta timp cât informaţia iniţială rămâne neschimbată).

Tu creezi, noi multiplicăm!